
Online lezingen - thema voorjaar 2025
Artificiële intelligentie of AI
Artificiële intelligentie:
een nieuwe wereld voor elk van ons
Nog nooit hebben we meegemaakt dat een technologie zo snel zijn weg vindt naar het brede publiek en dat er zo veel aandacht komt van media, tech-investeerders en beleidsmakers. Volgens Bloomberg werd er in 2024 97 miljard dollar geïnvesteerd in AI ontwikkeling. Voor 2025 wordt dat cijfer minstens 5x hoger! Het aantal lezingen over AI is niet meer te tellen. AI is niet langer een concept dat enkel thuishoort in sciencefiction. Het is nu een realiteit die diep doordringt in ons dagelijks leven, van de smartphones tot de complexe systemen die onze gezondheidszorg, transport en economie ondersteunen.
De recente grote sprong voorwaarts in de technologie is de ontwikkeling van grote taalmodellen die het toelaten creatieve taken uit te voeren zoals het componeren van muziek en het schrijven van poëzie. We staan vandaag dicht bij een menselijke communicatie met een machine.
Toch brengt deze technologische vooruitgang ook aanzienlijke uitdagingen met zich mee. Hoe kunnen we AI veilig en ethisch inzetten? Hoe zorgen we ervoor dat AI beslissingen neemt die betrouwbaar en controleerbaar zijn? En hoe waarborgen we de privacy en veiligheid van gegevens in een wereld waar AI steeds meer controle krijgt? Hoe gaan we juridisch om met de bronnen die gebruikt worden om de modellen te trainen?
Daarbij komt dat de ontwikkeling van AI niet gelijkmatig verloopt. Terwijl sommige landen en bedrijven voorop lopen, blijven anderen achter, wat het risico op ongelijkheden tussen landen vergroot. Ook moeten we oog hebben voor de milieueffecten van AI-technologie, aangezien de trainingsprocessen van grootschalige modellen aanzienlijke energiebronnen vereisen.
In deze nieuwe reeks van de Prince-Academie wensen we in vier lezingen al deze kanten en facetten te belichten. We geven een overzicht over de mogelijkheden van de technologie. Omdat de Orde van den Prince een taal- en cultuurgenootschap, is besteden we ook aandacht aan taal in AI om vervolgens in te zoomen op de geopolitieke impact en tot slot op ethische en maatschappelijke aspecten. Vier experts helpen ons in deze expeditie, twee ervan zijn lid van onze vereniging.


Foto Rob Stevens
Bart De Moor
AI als nieuwe systeemtechnologie
2024-2025
Lezing
18
Artificiele Intelligentie - of moeten we het eerder hebben over ‘Assisted Intelligence’ ? - zal pervasief zijn in alle dimensies van de samenleving. Het brede publiek is zich hiervan bewust geworden via recente doorbraken zoals ChatGPT of Deepseek.
Lezing door Prof. Dr. Bart De Moor, KULeuven.
woensdag 5 maart 2025
19:00

Foto Frieda Steurs
Frieda Steurs
Taal in transformatie. Technologie, economie en de kracht van generatieve AI
2024-2025
Lezing
19
Met de razendsnelle opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) en taalmodellen zoals ChatGPT, staat taal meer dan ooit in de schijnwerpers. Maar hoe beïnvloeden deze technologische ontwikkelingen onze communicatie, economie en de toekomst van het Nederlands?
In deze lezing worden een aantal uitdagingen belicht in verband met taal, taaltechnologie en onderwijs in het nieuwe tijdperk van AI.
dinsdag 25 maart 2025
19:00

Foto Arenda Oomen
Paul Timmers
AI en geopolitiek, conflict en samenspel
2024-2025
Lezing
20
Door de toenemende afhankelijkheid van digitale informatiesystemen en het toenemend gebruik van AI als handels- en oorlogswapen wordt cybersecurity cruciaal om onze samenleving, economie, democratie en fundamentele vrijheden veilig te stellen.
maandag 28 april 2025
18:00

Foto Joey Roberts
Katleen Gabriëls
Invloed van (Gen)AI op denken, taal en moraliteit - ‘We moeten opnieuw kritisch leren denken’
2024-2025
Lezing
21
Wat is artificiële intelligentie? Hoe zal het ons toekomstig leven veranderen? Hoe moeten we met deze technologie omgaan? Katleen Gabriels, moraalfilosofe gespecialiseerd in computerethiek, beantwoordt deze cruciale vragen.
maandag 12 mei 2025
18:00