top of page

Vurige tongen. Essays over romans na 11 september

Hugo Bousset

Afdeling

Sint-Genesius-Rode-Beersel

Categorie

Uitgeverij

Uitgiftedatum

ISBN

Bestelinfo

Eigen website

Literaire non-fictie

J.M. Meulenhoff

13 augustus 2011

978-90-2908-716-2

Boekhandel, webwinkel of uitgeverij

Contact

Auteurslijst

/

Achterflap

In Vurige tongen onderzoekt Hugo Bousset welke invloed 11 september wereldwijd heeft gehad op de moderne roman. Leidden de aanslagen tot het einde van het vrolijke postmodernisme? Neemt het engagement toe in de roman van de eenentwintigste eeuw? Er is misschien geen sprake van een terugkeer naar de maatschappijkritische tendensroman, noch worden nieuwe absolute waarheden en ideologieën aangeboord. Maar toch valt wel degelijk een verandering te bespeuren, want er is sinds de aanslagen duidelijk aandacht voor nieuwe thema's als terrorisme, ecologie, nationalisme, digitalisering, kwantumfysica, en neurologie.


Hugo Bousset (Brussel, °1942) is emeritus hoogleraar moderne Nederlandse literatuur aan de Katholieke Universiteit Brussel en aan de Université Saint-Louis, eveneens te Brussel. Hij was bijzonder hoogleraar literaire kritiek aan de Vrije Universiteit Amsterdam, in de periode 1997-2000.


Bousset was gedurende dertig jaar (1993-2023) hoofdredacteur van Dietsche Warande & Belfort (https://www.dwb.be/dw-b), het oudste en meest gerenommeerde tijdschrift van Vlaanderen.


Hij was redacteur van de driedelige Nieuwe literatuurgeschiedenis. Overzicht van de Europese letteren van Homerus tot heden (Meulenhoff, 1994) en van het themanummer New Flemish Fiction (zomer 1994) voor het Amerikaanse tijdschrift The Review of Contemporary Fiction.


Hij zit geregeld in literaire jury's (onder andere voor de Grote Prijs der Nederlandse Letteren) en werkte mee aan literaire radio- en tv-programma’s in Vlaanderen en Nederland. Ook nam hij als spreker deel aan congressen in de Verenigde Staten (Bloomington, Berkeley, Ann Arbor, Albany, North Carolina, Los Angeles), in Zuid-Afrika (Potchefstroom, Pretoria, Stellenbosch, Durban), in Duitsland (Keulen, Berlijn, Frankfurt), in Frankrijk (Rijsel, Parijs, Tours), en voorts in Madrid, Thessaloniki, Mexico-stad, Brasilia, Quebec en Hanoi.


In 1993 publiceerde hij bij Meulenhoff De Gulden Snede. Over Nederlands proza na 1980. Bij dezelfde uitgeverij verschenen de essaybundels Geritsel van papier (1996), Bevlogen lichtheid (1999) (waarvoor hij de Dirk Martensprijs 2002 kreeg) en De geuren van het verwerpelijke (2004).


Beperkte bibliografie:

  • De Gulden Snede. Over Nederlands proza na 1980, Meulenhoff, 1993

  • Nieuwe literatuurgeschiedenis. Overzicht van de Europese letteren van Homerus tot heden, als redacteur, Meulenhoff, 1994

  • Geritsel van papier, essays, Meulenhoff, 1996

  • Bevlogen lichtheid, essays, Meulenhoff, 1999 (waarvoor hij de Dirk Martensprijs 2002 kreeg)

  • De geuren van het verwerpelijke, essays, Meulenhoff, 2004

  • Vurige Tongen, essays, Meulenhoff, 2011


Zie ook zijn profiel op DBNL.

[bron: wikipedia, uitgeverij]

Nog meer van dezelfde auteur (klik op het beeld om uit te zoomen)

bottom of page