top of page

Vorm & Visie. Geschiedenis van de concrete en visuele poëzie in Nederland en Vlaanderen

Renaat Ramon

Afdeling

Brugge

Categorie

Uitgeverij

Uitgiftedatum

ISBN

Bestelinfo

Eigen website

Geschiedenis, politiek, maatschappij

PoëzieCentrum Gent

14 september 2010

978-90-5655-085-1

Via de auteur R. Ramon of sommige webwinkels

Eventueel bereid om een lezing te geven

Contact

Auteurslijst

/

Achterflap

Concrete en visuele (iconische) poëzie is een apart subgenre op het snijvlak van poëzie en beeldende kunst. Het kent zijn eigen ontwikkelingen, stromingen, poëticale ideeën. Renaat Ramon, kenner en beoefenaar van het genre, heeft inVorm & Visie, zijn Geschiedenis van de concrete en visuele poëzie in Nederland en Vlaanderen, een indrukwekkende documentatie bijeengebracht en deze op een overzichtelijke manier geordend.


Dit is het eerste naslagwerk dat dit specifieke domein van onze poëzie in zijn totaliteit behandelt, van de rederijker Matthijs de Castelein tot de recentste realisaties. Nog nooit werd het hele verhaal verteld, nooit eerder werd het genre zo uitvoerig zowel literatuurhistorisch als maatschappelijk gecontextualiseerd. Het boek is een documentaire geschiedenis waarbij gekozen werd voor de meest representatieve uitingen die op een toegankelijke, essayistische wijze gecommentarieerd worden.


Aan bod komen onder andere De Stijl, met medewerkers als I.K. Bonset (= Theo van Doesburg) en Anthony Kok; de neoavant-gardetijdschriften uit de eerste decennia na de Tweede Wereldoorlog zoals De Tafelronde, Barbarber en Labris, maar ook iconische bundels zoals Paul van Ostaijens Bezette stad en De Feesten van angst en pijn. Niet alleen poëzie op traditionele dragers wordt hier behandeld, maar ook driedimensionaal werk, geur- en lichaamspoëzie, performances en acts.


Renaat Ramon, dichter, essayist en beeldend kunstenaar is medewerker van Poëziekrant en publiceerde visuele poëzie in de internationale tijdschriften Big Ode, IZ en Maintenant.


Hij publiceerde zeven bundels woordpoëzie, waaronder Rebuten (2004) en Geheim besogne (2006) en visuele poëzie, onder andere Ongehoorde gedichten (1997), Zichtbare stem (2009) en Apodicta (2013). In 2012 verscheen Klemteken, een bloemlezing uit zijn woord- en beeldpoëzie.


In 2021 werd zijn dichtwerk - in totaal een 15-tal boekpublicaties - door Poëziecentrum in de twee delen Borgtocht Woordwerk en Borgtocht Beeldwerk. samengebracht, met enerzijds zijn woordpoëzie en anderzijds zijn iconische poëzie..


In oktober 2024 verschijnt Visum, een gedichtenbundel waar en beeld samenkomen, 28 artefacten of typografische fenomenen en werk van beeldend kunstenaars die door Ramon van een poëtische pendant voorzien worden.


Meer informatie over zijn woord- en beeldwerk is te vinden op zijn eigen website, de website van PoëzieCentrum en van Paukeslag.

Nog meer van dezelfde auteur (klik op het beeld om uit te zoomen)

bottom of page