Achterflap
Ze was zeventien toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Tot dan toe had het feit dat Selma joods was geen grote rol in haar leven gespeeld, maar nu werd het ineens een kwestie van leven en dood. Hoewel ze in 1942 werd opgeroepen om zich te melden voor een werkkamp, wist ze daar onderuit te komen. Ze sloot zich aan bij het verzet: onder de naam Margareta van der Kuit, ofwel Marga, vervalste ze documenten en koerierde ze door het hele land. Verscheidene keren ontsnapte ze aan de nazi’s, maar in juli 1944 werd ze verraden en via kamp Vught naar Ravensbrück getransporteerd. Anders dan haar zusje Clara en haar ouders overleefde ze de gruwelen van het kamp. Al die tijd wist niemand dat ze joods was, en niemand kende haar echte naam. Pas na de oorlog durfde ze die weer uit te spreken: Selma.
Selma van de Perre (Amsterdam, 1922) maakt tijdens de oorlog deel uit van de TD-groep, een verzetsorganisatie. Kort na de oorlog vertrekt ze naar Londen. Ze werkt er voor de BBC en leert haar latere echtgenoot, de Belgische journalist Hugo van de Perre, kennen. Ook werkt ze jarenlang als buitenlandcorrespondent voor onder meer de AVRO/Televizier. In 1983 ontvangt Selma van de Perre het Nederlandse Verzetsherdenkingskruis. Selma woont in Londen en heeft een zoon.
Lees ook deze artikeltjes op onze website: https://www.ovdp.net/search/node/selma
Haar boek is een bestseller ook buiten ons taalgebied. Engelse versies zijn uitgegeven bij Black Swan, UK (Penguin Random House) en Scribner, US.
Het verschijnen van de Engelse versie werd plechtig gevierd in op 17 september 2020 tijdens een plechtigheid in de Nederlandse Kerk in London in aanwezigheid van de Nederlandse Ambassadeur, Karel van Oosterom. Zie ook YouTube.
[bron: uitgever Thomas Rap]
Nog meer van dezelfde auteur (klik op het beeld om uit te zoomen)