Happening. De aanslag in de INNO.
Johan Swinnen
Afdeling
Scheldeland
Categorie
Uitgeverij
Uitgiftedatum
ISBN
Bestelinfo
Eigen website
Literaire fictie
Willems uitgevers
22 mei 2017
978-94-9324-207-4
Zeker bereid om een lezing te geven
Contact
Auteurslijst
Achterflap
22 mei 1967 is onze 9/11. Een apocalyptische brand tijdens de Amerikaanse veertiendaagse in de Brusselse INNO kent 323 doden. Bij deze ramp verliest de dertienjarige Hervé Jacobs zijn beide ouders. Meer dan vijftig jaar later komt Hervé in contact met Delphine Lafontaine, de voormalige bezielster van de Brusselse communistische Commune Ché. Hervé heeft het verlies van zijn ouders nooit kunnen verwerken en hij gelooft, in tegenstelling tot de officiële oorzaak van de brand (een ongeluk), dat het om een terroristische bomaanslag ging. De dag van het inferno worden de levens van Hervé en Delphine met elkaar verbonden. Na enkele intense en spannende uren waarin Delphine meer dan eens voor haar leven vreest, slaagt ze uiteindelijk, als eerste ooit, in om Hervés verwerkingsproces in gang te zetten. Maar niet zonder dat er een prijs wordt betaald ...
Johan Swinnen (1954) is een autoriteit binnen de cultuurwetenschappen, werkzaam als gerechtsdeskundige en beëdigd kunstexpert. Reeds als kind was hij gefascineerd door kunst, design en fotografie. Het werd ook de hoofdnoot van zijn wetenschappelijke en academische carrière. Hij is een ervaren cultureel bestuurder, eerder bij o.a. bij KVS, deBuren, ATV, Muntpunt, VAF, Toneelhuis, KUMESA, Brussels Philharmonic en het Vlaams Radiokoor.
Maar zijn leven is ook beheerst door de brand in de INNO in 1967. Hij verloor er zijn beide ouders. Omdat hij overtuigd is dat die tragedie geen ongeluk was maar een aanslag, besloot hij er een boek over te schrijven. Een pakkend boek op de flinterdunne lijn tussen waarheid en werkelijkheid, op zoek naar gerechtigheid.
Stijn Coninx (Eye-Works) bereidt de spraakmakende verfilming voor. Daarom is de nieuwe versie, Happening 2.0 (tweede druk) meer dan ooit een onmisbare sleutelroman geworden voor iedereen die geïnteresseerd is in de jaren zestig en zeventig, in politieke geschiedenis én de avant-garderol die Brussel speelde in de geschiedenis van de stadsguerrilla.
Johan schreef ook verschillende monografieën en een kinderboek: een kijkgids over beeldcultuur getiteld 'Kijken met Germaine' (2013)
[bron: Raf Willems]
Nog meer van dezelfde auteur (klik op het beeld om uit te zoomen)